Yozgat’ta renkli olduğu kadar meşakkatli o lezzet, kış mevsimi için hazırlanıyor

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Yozgat’ta da evlerin temel ihtiyaçlarından olan salça yapımı için mesai başladı. Doğal ve lezzetli salçalar şimdiden kavanozları renklendirdi.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Alcı köyünde kışlık salça telaşı başladı. Köylü kadınlar, kış mevsimi gelmeden kavanozları, doğal ve ev yapımı salçalarıyla süsledi.

ANNESİNDEN ÖĞRENDİĞİ SALÇAYI 40 SENEDİR YAPIYOR

Alcı köyünde yaşayan Raziye Gök, küçükken annesinden öğrendiği şekilde 40 senedir salça yapmayı sürdürdüğünü belirtti. Gök, "Domatesin fidelenmesiyle başlarız. Yetişince kızaranları toplarız, 2 gün dinlenir, dilimleyip torbalarım. Torbada 3 gün durur. 3 günden sonra ezer, elekte eler kaynatırız. Akşamdan sabaha kadar dinlenir. Sonra bidonlara doldururuz ve yeme aşamasına gelir" ifadelerini kullandı.

Kırmızının en güzel tonlarından birine bürünen salçalar, hem tadı damaklarda kalan lezzetiyle yemeklere ahenk katıyor hem de kışlık hazırlıkları için Yozgatlı kadınlara destek oluyor. Peki, ev yapımı doğal salça nasıl hazırlanıyor, hangi aşamalardan geçiyor? İşte yanıtı...

EV YAPIMI, DOĞAL SALÇA NASIL HAZIRLANIYOR?

Salçanın ilk aşaması olarak bahçeden toplanan organik domatesler ayıklandıktan sonra titizlikle yıkanıyor. Domatesler naylon torbalara konuluyor ve içlerine kaya tuzu serpilerek 3-4 gün bekletiliyor. Bekletildikten sonra domatesler bir çırpıcı yardımıyla çırpılıyor. Elekten geçirilerek kabuğu ve sıvı kısmı ayrılan domatesler büyük kazanlarda odun ve tezek ateşinde kaynayarak ağır ağır pişmeye bırakılıyor. Kıvamını aldığında ise uzun süre bozulmadan durmasını sağlayan tuz ekleniyor. Hiçbir katkı maddesi içermeyen salçalar lezzeti ve ev ekonomisine sağladığı fayda ile vazgeçilmez tatlar arasında yerini alıyor ve kavanozları renklendiriyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber