Yozgat’ta o mahsulün hasadı, hem emek hem zaman tasarrufu sağlıyor

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde mor ve sarı soğan hasadı yapan üreticiler, imece usulüyle işçi maliyetinden, makine ile de zamandan tasarruf ediyor.

Yozgat’ta soğan hasadı, kolektif çabayla hummalı bir şekilde sürüyor.

Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Arpaç köyü Kahyalı mezrasında soğan hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Üreticiler 10-15 kişilik gruplar halinde hasat yapıyor. Hem geleneksel yöntemlerin hem de makinenin kullanıldığı hasatta işler daha pratik hale geliyor. Soğanlar topraktan titizlikle sökülüyor, makinede ayıklanıyor ve çuvallara doldurularak satışa hazır duruma getiriliyor. Soğan sökümünden geride kalan kökleri yiyen hayvanların da besinleri çeşitlenmiş oluyor. Yaz kış demeden ekmeğini topraktan çıkaran köylüler yoğun emek sarf ediyor.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

Çekerek’te imece usulü hasat sayesinde hem işçi maliyetinden tasarruf hem de makine kullanımı ile zamandan kazanılmış oluyor.

Üreticilerden, Tunahan Beyazıt, mor ve sarı soğan hasadı yaptıklarını belirtti. Beyazıt, "Tarlada fiyatlarımız 7-8 lira. İmece usulü 10-15 kişi çalışıyoruz. Haziran - Temmuz ayına göre havalar serin. Şu an bir sıkıntı yok. Üretmeye devam ediyoruz. Yarısını sattık yarısını da köydeki depomuza çekiyoruz. Kışın satacağız. Hayatımızı böyle idame ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber