Yozgat’ta 3 nesillik lezzet mirası: Bulgur değirmeninin çarkları hâlâ dönüyor
Yozgat'ta yaşayan Ahmet Şahbaz, dedesi tarafından kurulan yarım asırlık değirmeni 3'üncü kuşak olarak işletmeyi sürdürüyor. Kuşaklar arasında aktarılan bu meslek, hem lezzetine alışkın olan ilçe sakinlerinden hem de ziyaretçilerden yoğun rağbet görüyor.
Yozgat'ın Çekerek ilçesinde yaşayan Ahmet Şahbaz, 1975 yılında dedesi Halit Şahbaz tarafından kurulan taş değirmeni işletmeye devam ediyor. Bayrağı babası Recep Şahbaz'dan devralan Ahmet Şahbaz, yarım asırlık taş değirmende bulgur öğütüyor. Taş değirmen olmasıyla vatandaşlar tarafından tercih edilen değirmen, ziyaretçilerin de ilgisinden de nasibini alıyor.
Kendisinin 3'üncü nesil olduğunu ifade eden Ahmet Şahbaz, "Dedem Çekerek'te böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüş. Bu tarzdaki bulgur değirmenlerine seten deriz. Yeni nesil pek bilmez ama eski nesil hala devam etmekte, son demlerini yaşıyor. Talep eskisi kadar yok. Dedemin değirmencilik yaptığı zamanda eskiden yolda yer kalmazdı. Şu anda azaldı. Yeni nesil bunları bilmiyor" ifadelerini kullandı.
DEDELERİNİN HATIRALARINI YAŞATIYORLAR
Buğday ve elektrik fiyatına endeksli iş yaptıklarını ifade eden Şahbaz, "Seteni 300-500 lira bandında gidip geliyor. Seten literatüründe 20'de bir alınır. 20 çinikte bir çinik alınır. Bir çinik ortalama 8 kiloya denk gelir. Dede yadigârını işletmeye devam ediyoruz. Onun anısına hatırasına saygısızlık olmasın istiyoruz. Son kalan müşterileri memnun olsun diye devam ediyoruz. Yaklaşık 50 senedir burası mevcut" dedi.