Yozgat’ın adeta şifa deposu o yöresel lezzeti, kış aylarının vazgeçilmezi
Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde, kuşburnu marmelatı ve aşure malzemesiyle yapılan yöresel kuşburnu yemeği, farklı damak tadı ile mideleri ısıtıyor.
Kuşburnu yemeği, hem yöresel lezzet olarak dikkatleri üzerine çekiyor hem de C vitamini kaynağı olmasıyla soğuk günlerde vatandaşların mutfağına konuk oluyor.
Yozgat'ın ormanlık alan içerisinde yer alan Çayıralan ilçesinde, doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesi; marmelat, çay ve sirke yapılarak kullanımının yanında yemeği de yapılarak, özellikle kış aylarında soğuk algınlığı rahatsızlığından korunmak amaçlı yoğun bir şekilde tüketiliyor.
Yüksek C vitamini içeriği ve sağlık açısından sayısız faydasıyla bilinen kuşburnu meyvesi, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara karşı korunmak için sıkça tercih ediliyor.
BAĞIŞIKLIK DOSTU
Çayıralan Emekçi Kadınlar Kooperatifi Başkanı Gülten Bulut, kuşburnu yemeğinin kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Yöremize ait kuşburnu yemeğimiz. Bizim düğünlerimizde, özel günlerimizde, misafirlerimize en güzel ikramlarımızdan yöresel bir yiyeceğimiz. Kuşburnu yemeğimizi de marmelat kaynattığımız gibi çekirdeğinden, tüyünden arındırdıktan sonra haşlamış olduğumuz yerli yarma, nohut, fasulye ve siyah üzüm koyarak yaparız. Haşlanmış nohut, fasulye ve yarma haşlandıktan sonra katarız ve böyle kıvamlı bir şekilde kuşburnu yemeği olur. Çok faydalıdır, şifalıdır. Antioksidan özelliği çok yüksektir. Bağışıklığı destekler. Bizim olmazsa olmaz yemeklerimizden, yöresel yemeklerimizden birisi.
Kuşburnu, gerek marmelat olarak gerek de yemeği yapılarak Yozgat'ta farklı şekillerde tüketiliyor ve sofraları süslemeyi sürdürüyor.