Kuş uçmaz kervan geçmez o yerde bal üretiyor
Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde arıcılık yapan Ali Rafet Aytekin, insan ayağının değmediği dağlık bölgelerde doğal yöntemlerle bal elde ediyor.
Çayıralan ilçesine bağlı Akdağ mevkiinde arıcılık faaliyetine devam eden Ali Rafet Aytekin, izole bir ortamda bal üretimi için kolları sıvıyor.
YERLEŞİM YERİNDEN UZAK
Arıcılık faaliyetleri hakkında bilgi veren Aytekin, şunları aktardı: "Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde arıcılık yapmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar doğal kendi haline bırakarak, katkılı bir şey vermeden ilaçlarımıza dikkat ederek arıcılık yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl maşallah mevsim güzeldi. Beklediğimize yakın balımızı aldık. Geçen sene çok kurak bir mevsim gitmişti. Geçen sene yoktu. Bu sene karşıdaki dağlara götürdük. Yerleşim yerine 12 kilometre. Hiç insan ayağı değmeyen. Orada Allah'a şükür yaptık, balımızı getirdik. Buraya koyduk. Burada kışlayacak inşallah. Balımızdan da tadanlarımız memnun. Kış beslemesini yapıyoruz. Artık kışa hazırlandı. Bu şekilde inşallah yazı bekleyeceğiz. Yazın Cenabı Allah ne gösterir, neyi nasip eder? Tekrar gene böyle insanlardan uzak bir bölgeye götürüp doğal balımızı almaya çalışacağız."
TAVSİYE ÜZERİNE SATIŞ
Balını doğrudan tüketiciye ulaştırdığını belirten Aytekin, gelen taleplerin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Aytekin, "Ben bu işte yeniyim. Samsun'da çocuğum var, onların arkadaşlarına gönderiyorum. Ankara'da müşterilerim var. Samsun'daki çocuğumun arkadaşlarına satıyoruz. Ankara'ya gidiyor. Adıyaman'a gönderdim, Yozgat'a gönderiyorum. Kayseri'ye gönderiyorum. Yani yiyen tavsiye ediyor. Alan tavsiye ediyor. Tanıdık aracılığıyla satış yapıyorum” ifadelerini kullandı.
Çayıralan’da hummalı bir şekilde ve meşakkatli yöntemlerle elde edilen ballar, daha sonra mutfaklardaki kavanozları süslüyor ve kahvaltının başköşesine kuruluyor. Hem üretici kazanıyor hem de vatandaşlar doğal bal yemenin tadını çıkarıyor.