Doğal şifa Fethiye’den başkente taşındı! Keçiboynuzu ve andız pekmezi festivale damga vurdu

Doğu Karadeniz ve Muhlama Festivali’ne Muğla’nın Fethiye ilçesinden katılan Sinan Çelikli, doğal yöntemlerle ürettikleri pekmezlerin yapım sürecini ve şifalı yönlerini Yeni Ankara’ya anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Keçiören Fatih Stadyumu’nda kapılarını açan Doğu Karadeniz ve Muhlama Festivali, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Yöresel lezzetlerden el emeği ürünlere, müzikten halk danslarına kadar pek çok değerin sergilendiği festivale ilgi her geçen gün artarken, stadyum Karadeniz’in coşkusunu başkente taşıyor.

Festivale Muğla Fethiye’den katılan Sinan Çelikli, doğal yöntemlerle ürettikleri pekmezlerin birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirterek, “Muğla Fethiye’den geliyoruz. Kendi pekmezimizi yapıyoruz. Keçiboynuzu pekmezi ve böğürtlen pekmezi ile şifa dağıtmaya geldik. Pekmezimizin özelliklerinden bahsetmek gerekirse, özellikle kalp damar yollarını açıyor. Mesela, keçiboynuzu pekmezi kalp damarlarını açarak damar tıkanıklıklarını gideriyor. Ayrıca, şiddetli öksürüğü anında kesiyor, boğaz ağrısına, egzama ve kaşıntıya da birebir faydalı. Keçiboynuzu pekmezi özellikle öksürüğe ve kansızlığa iyi geliyor.” dedi.

DOĞAL ŞİFA KAZANDA KAYNIYOR

Pekmezin yapılışı hakkında bilgi veren Çelikli, şunları söyledi:

“Üç çeşit pekmezimiz var: Dut, keçiboynuzu ve böğürtlen pekmezi. Hijyene büyük önem veriyoruz. Pekmezlerimiz bakır kazanlarda, odun ateşinde kaynatılarak yapılıyor. Keçiboynuzu pekmezimizi yaparken, önce keçiboynuzlarını bir gün boyunca suyun içinde bekletiyoruz. Bu işlem pekmezin özünü çıkarmak için önemli. Ardından, hafif ateşte kaynatmaya başlıyoruz ve toplamda üretim süreci üç gün sürüyor. Keçiboynuzu pekmezimizin kilosu 650-700 TL arasında değişiyor. Şu anda satışlarda fazla bir hareketlilik yok ama ileride artacağını umut ediyoruz.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber