Kalecik üzümlerini don vurdu, üzüm kuşlara kaldı! Bu duruma üretici ne diyor?
Kalecik’te don felaketi üzüm bağlarını vurdu, bağ bozumunda ciddi kayıp yaşandı. Üreticiler, doğal yöntemlerle ürettikleri Kalecik karası ve yerel üzümlerle şarap yapımına devam ediyor.
Ankara'nın Kalecik ilçesinde üzüm bağları bu yıl beklenmedik bir doğa olayıyla karşı karşıya kaldı. Yapılması planlanan festival üzümlere don vurması sebebiyle iptal oldu. Şarap üreticileri, don nedeniyle bağ bozumunun neredeyse boş geçtiğini dile getirdi.
“ZORLA 15 TON TOPLANDI, ÜZÜM KUŞLARA KALDI”
Üretici Mehmet Özoğdoğan, bağlarda yaşanan zararı şu sözlerle özetledi:
“Kalecik’te bağ bozumu her yıl eylülün ikinci haftasında yapılır ancak bu sene don vurdu, üzüm bağlarda kalmadı. Zorla 15 ton toplanabildi. Direkler çekildi, asmalar yandı, üzüm kuşlara kaldı. Olan üzümü işledik ama asıl verimi seneye almayı umut ediyoruz.”
DOĞAL ÜRETİMDE ISRAR
Özoğdoğan, şarap yapımında enzim ve şeker kullanmadıklarını, üzümün kendi kabuğundaki doğal maya ile üretim yaptıklarını vurguladı. Fermantasyon sürecinde şıranın kabuk ve çekirdekle birlikte beklediğini, doğal şekerin alkole dönüştüğünü belirterek, “Çekirdek ayrılmazsa şarap acı olur. Maya ve enzimin ölçüsüz kullanılması da baş ağrısına yol açar.” dedi.
“KALECİK KARASI DÜNYA LİTERATÜRÜNDE”
Üretici, yalnızca Kalecik karası değil; Elazığ’dan Öküzgözü ve Boğazkere, Tokat Reşadiye’den narenciye aromalı üzümleri de işlediklerini, bu bağların bakımını da kendilerinin üstlendiğini ifade etti. Kalecik karası ve Çimili üzümlerinin dünya literatürüne girdiğini hatırlatan Özoğdoğan, “Fransızlar Kalecik karası istediğinde size hemen ‘Türk müsünüz?’ diye sorar.” ifadelerini kullandı.
EMEKLE KURULAN BAĞLAR
Gezinin ikinci durağı ise iki kadın ziraat mühendisi tarafından emeklilikten sonra kurulan bağ ve şarap evi oldu. Burada Atatürk fotoğraflarından eski kadehlere, fıçılardan yapılmış masalara kadar nostaljik unsurlar yer alırken, bağlarda fotoğraf çekim alanları da dikkat çekti. İşletmeciler, şarabın “yıllandıkça değer kazanan ve antikayla özdeşleşen.” bir içki türü olduğunu vurguladı.