Kahramankazan’ın özlenen o meşhur coğrafi işaretli lezzeti sofralara geri dönüyor

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde kök çürüğü hastalığı sebebiyle yıllardır sofralardan uzak kalan kavun, yeniden tüketiciyle buluşmak için gün sayıyor.

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinin simgelerinden birisi olan kavun, kök çürüğü hastalığı sebebiyle uzun yıllardır sofralardaki yerini alamaz olmuştu. Yaklaşık 10 yıldır hastalıklar ve kuraklıklar sebebiyle üretimi azalan Kahramankazan kavunu, Kahramankazan Belediyesi ve Proje Koordinatörü Mahmut Yılmaz'ın destekleriyle yeniden sofralara ulaşıyor.

Bir zamanlar Ankara'nın en önemli simgesi olan ve Kahramankazan'da heykeli bile bulunan kavun, uzun yıllardır hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldürmemişti. "Fusarium solgunluğu" ve halk arasında "kavun sineği" olarak bilinen zararlı böcek ve kuraklık, kavun üretimini sekteye uğratarak azalttı. Bunun yanı sıra çöken kavunların tarlaya yayılması bilinçsiz uygulamalar hastalığı katmerledi ve neredeyse üründen verim alınamaz oldu. Olgunlaşma döneminde yaşanan hastalıklar nedeniyle tarlalarda kavunlar çürümeye yüz tuttu. Çiftçi büyük zarar gördü, tüketici ise uygun şartlarda 5-6 ay dayanabilen, kendine has kokusu ve tadıyla coğrafi işaretli kavunlardan mahrum kaldı. Kahramankazan kavununun üretimine, Kahramankazan Belediyesinin ve Strateji Birimi görevlisi Mahmut Yılmaz'ın katkılarıyla yeniden başlandı.

Uzun yıllardır kavun sineği ve kök çürüğü hastalığı (mantar hastalığı) ile mücadele ettiklerini ve bu hastalıkların üretimi ciddi oranda azalttığını ifade eden Kahramankazan Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Emrah Ertürk ise, " Kavun sineği ve mantar hastalığıyla ilgili mücadelemiz oldu. 20 dönümlük bir arazide ekim yaptık. İlk önce toprak analizimizle başladık. Kavun tarlamızın kavun için uygun olup olmadığına baktık ve sonucunda uygun olduğu kanısına vardık. Teknik ekipler tarafından destek aldık. Birlikte işlemlerimizi yürüttük, sonucu ortada. Biz 4 defa bu tarlaya ilaç yaptık. Özellikle kavun sineği ve mantar hastalığı bizim en büyük sıkıntımızdı. Sonucunda kavunumuzu elde ettik. Amacımız buradan tohum tedarikini sağlamak. Edindiğimiz bilgileri çiftçilerimizle paylaşıp, Kahramankazan'da ekim alanını genişletmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar neredeyse tadını unuttukları Kahramankazan kavununa yeniden kavuşacakları ve sofralarında yer verecekleri günleri sabırsızlıkla bekliyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber