Ankara Gölbaşı’nda Başkan Odabaşı müjdeyi verdi! Karabuğdayın ilk hasadı yapıldı
Ankara'da Gölbaşı Belediyesi, karabuğday hasadına başladı! Peki karabuğdayın faydaları ve kullanım alanları nelerdir, ekim ve hasat ne kadar sürer?
Gölbaşı Belediyesi, yılın ilk kara buğday hasadını gerçekleştirdi. Kara buğdayın ekiminden hasadına kadar olan tüm süreç hazırlanan video kliple vatandaşlara sunuldu. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda hasadın yapıldığı anları paylaştı.
Nisan ayında toprakla buluşan karabuğday tohumları Mayıs ayında kendini göstermeye başlarken Haziran ayında çiçek açtı Temmuz ayında hasada hazır hale geldi ve hasat edildi.
Gölbaşı Belediyesi olarak yerel üretime her daim destek verdiklerini vurgulayan Yakup Odabaşı, “Gölbaşı Belediyesi olarak hem tarıma hem de yerel üretime destek olmak amacıyla ektiğimiz kara buğdayın hasadını gururla gerçekleştirdik. Toprağımız bereketli, üretimimiz sürdürülebilir.” ifadelerini kullandı.
KARABUĞDAY KULLANIM ALANLARI
Karabuğdayın pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Ülkemizde ve dünyada ekimi yapılan karabuğday insan besini olmaktan, tıbbi bitki olarak kullanımına, hayvan besleme yemi olarak kullanımından, yabancı otlarla mücadele, bal özü bitkisi olarak kullanımına kadar oldukça geniş kullanım alanına sahiptir.
KARABUĞDAYIN EKİM VE HASADI
Dona hassas olduğundan ilkbahar son donlar geçtikten sonra herhangi bir zamanda ekilebilir. Makine ve serpme ekim yapılabilir. Karabuğday ekiminden en geç 190 gün sonra topraktan çıkar. Bitkideki danelerin en az yüzde 75’i kahverengileştiği zaman biçerdöverle hasat edilebilir. Hasat zamanı yaklaşık olarak ekimden itibaren 85-90 gün sonrasındadır.