Ankara Evren’de ata tohumu üzümler hasat edildi: Doğal lezzetiyle öne çıkıyor

Ankara’nın Evren ilçesinde ata tohumundan yetiştirilen üzümlerin hasadı başladı. Kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilen bu üzümler, hem doğal lezzeti hem de geleneksel bağcılık kültürünü yaşatmasıyla dikkat çekiyor.

Evren’deki üreticiler, ata tohumundan elde ettikleri üzümleri hem sofralık tüketim için değerlendiriyor hem de pekmez üretiminde kullanıyor. Üreticiler, sağlanan desteklerin artması durumunda ata tohumu üzüm üretiminin daha geniş alanlara yayılabileceğini belirtiyor.

“EVREN’DE 5 TESCİLLİ BAĞIMIZ VAR”

Evren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emrullah Eren, ilçedeki ata üzümlerinin tamamının organik yöntemlerle üretildiğini vurguladı. “Bağlarımızın bir kısmı harap oldu ama onları yeniden canlandırıyoruz. Şu anda Evren’de 5 tescilli bağımız var. Bu bağlar tamamen organik gübrelerle yetiştiriliyor ve hiçbir kimyasal ilaç kullanılmıyor. Üzümlerimiz, kendine özgü tadıyla pekmez yapımında da çok kaliteli bir ürün sağlıyor. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle bu sene üzüm kesimine biraz erken başladık” dedi.

TOPRAĞIN VE İKLİMİN LEZZETE ETKİSİ

Eren, Evren’de yetişen üzümlerin kendine özgü tadını bölgenin toprak ve iklim şartlarına borçlu olduğunu söyledi. “Bu üzümler, toprağın minerallerinden, havanın esintisinden ve Kızılırmak’tan aldığı ekolojik etkilerden dolayı özel bir aroma ve tada sahip. Amacımız, Evren’de üretilen bu değerleri tüm dünyaya duyurmak” ifadelerini kullandı.

“6-7 ÇEŞİT ATA TOHUMU ÜZÜM YETİŞTİRİYORUZ”

Bağ sahibi ve Kıbrıs gazisi İbrahim Şimşek ise, ata tohumundan 6-7 çeşit üzüm yetiştirdiklerini belirtti. “Ebılgasım, Saçkıl, Akkut, Hevenklik, Dimrit gibi çeşitlerimiz var. Üzümlerimizden pekmez yapıyoruz. Üzümleri kesip çiğniyoruz, ardından taşta kaynatarak pekmez haline getiriyoruz. İşimizi artık sadece pekmez üretimi üzerine yoğunlaştırdık” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber