Ankara'da yaz meyveleri cep yakıyor

Ankara Ulus Hali’nde yaz meyve ve sebzeleri tezgâhlarda yerini aldı. Bazı ürünlerin fiyatlarında artış, balıkta ise düşüş yaşanıyor.

Ankara’nın kalbi Ulus Hali’nde yaz mevsiminin ilk meyveleri tezgâhlarda yerini almaya başladı. Çilekten, çağlaya, domatesten fasulyeye kadar birçok ürün cep yakarken, balık tezgahlarındaki düşüş dikkat çekti.

ÇİLEK 100 TL, ÇAĞLA 200 TL

Yazın müjdecisi olarak kabul edilen çilek, tezgâhlarda yerini aldı, fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Çileğin kilosu 100 TL’den başlarken, bazı tezgâhlarda iri ve aromatik cinslerin kilosu 200 TL’ye kadar çıkıyor. Baharın en erken meyvelerinden biri olan çağla ise lüks tüketim haline gelmiş durumda. Kilosu 200 TL’ye kadar çıkan çağla, artık sadece sembolik olarak alınan bir ürün haline gelmiş.

FASULYE VE BİBER ŞAMPİYON

Sebze tezgâhlarında da fiyatlar yüksek seyrediyor. Özellikle Ayşe kadın fasulye kilosu 200 TL’den satılırken, sivri biber halen el yakıyor. Kilosu 140-160 TL arasında değişen biber, dar gelirli vatandaşın sofrasına girmekte zorlanıyor. Çeri domates ve salatalık ise 60 TL’den satılıyor. Klasik salkım domatesin kilosu 50 TL civarında. Marul ve maydanoz gibi yeşillikler nispeten daha uygun olsa da kalitede düşüş dikkat çekiyor.

BALIKTA YÜZLER GÜLÜYOR

Sebze ve meyvede tablo karamsar olsa da balık tezgâhlarında bu hafta vatandaşın yüzünü güldüren gelişmeler var. Hamsinin kilosu 100 TL’den başlıyor, iri palamut ise 150-200 TL arasında alıcı buluyor. Lüfer, mezgit, istavrit gibi diğer türlerde de önceki haftalara kıyasla yüzde 20’ye yakın fiyat düşüşü gözlemleniyor.

VATANDAŞ ÇAREYİ KONTROLLÜ ALIŞVERİŞTE ARIYOR

Esnaflar ise en büyük sorun olarak nakliye giderlerini ve artan üretim maliyetlerini gösteriyor. Mazot fiyatlarının yüksekliği, gübre ve ilaç maliyetlerinin artması, tarla ürünlerinin pazara gelene kadar birkaç kat fiyatlanmasına neden oluyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber