Ankara'da bir kilo turşu kurmak ne kadar? Altındağ Ulus Hali’ne turşuluklar geldi.
Ankara’da bir kilo karışık turşu yapmanın maliyeti ne? Yeni Ankara araştırdı. Detaylar haberimizde.
Sonbahar’ın gelmesiyle birlikte evlerde çeşitli kış hazırlıkları başladı. Yaz aylarında tezgahlarda olan ancak kış aylarında azalan meyve ve sebzeleri kışın da tüketmek isteyen vatandaş mutfaklarında konserveden turşuya, yaprak kurmaktan reçel yapımına çeşitli yiyecekler yapmaya başladı.
KARIŞIK TURŞUNUN BİR KİLO MALİYETİ
Turşu kurma zamanının gelmesiyle birlikte ise turşu yapımı maliyetleri merak konusu oldu. Yeni Ankara Altındağ’da bulunan Ulus Hali’ne giderek maliyet hesaplaması yaptı. Yeni Ankara’nın edindiği bilgiye göre bir kilo acur 50 TL, bir kilo cin biber 100 TL, bir kilo kornişon 60-90 TL arası değişmekte, bir kilo kelek 50 TL, bir kilo acı biber 150 TL.
BİR KİLO KARIŞIK TURŞU 86 TL
Her bir malzemeden 200 gram kullanıldığı varsayılarak yapılan bir kilo turşu maliyeti ise 86 TL’ye denk gelmekte.
KARIŞIK TURŞU MARKETLERDE NE KADAR
Farklı içeriklere sahip olan karışık turşu marketlerde çeşitli fiyatlara sahip. Zincir marketlerde ortalama bir kilo karışık turşu fiyatı ise 80 TL ile 130 TL arasında değişmekte.
KARIŞIK TURŞU’NUN SEBZELERİNE DAİR
Acur, kabakgiller ailesine mensup bir sebze-meyve türüdür. Acur kavunun bir alt türüdür ve salatalığa benzer bir görünüme sahip olsa da daha sert, etli ve uzun bir yapıdadır. Meyveleri düz ya da yay şeklinde kıvrılarak 30-50 cm, hatta bazen 1 metre uzunluğa ulaşabilir. Sarı çiçekleri vardır ve bazı bölgelerde ‘acır’ veya yılan kavunu’ gibi isimlerle anılır.
Cin biberi patlıcangiller familyasından Capsicum annuum türüne ait küçük, ince ve oldukça keskin bir acılığa sahip bir biber çeşididir. Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen bu biber adını minik boyutundan ve yakıcı lezzetinden alır. Küresel ölçekte ‘thai chili’, ‘bird’s eye chili’ ya da ‘serrano’ gibi türlerle benzerlik gösterse de cin biberi kendine has özellikleriyle ayrışır.