Ankara bu lezzeti çok sevdi! Demetevler'de Bitlis rüzgârı: "İlk gün 100 gram alan, bugün poşet poşet götürüyor"

Bitlis Yöresel Ürünleri Festivali, büryandan otlu peynire uzanan zengin lezzetlerini Demetevler’de Ankaralılarla buluşturuyor. Yerel üreticilerden doğrudan gelen organik ürünler, yoğun ilgi görüyor.

Demetevler Karşıyaka İş Merkezi önünde düzenlenen Bitlis Yöresel Ürünleri Festivali, Bitlis’in eşsiz lezzetlerini Ankaralılarla buluşturuyor. Organizasyon, İKA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıvan ile Bitlis Düşünce Akademisi’nden Serdar Durel iş birliğinde gerçekleştiriliyor.

BİTLİS'İN LEZZETLERİ BAŞKENTLİLERLE BULUŞTU

Pazar günü saat 21.00’e kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek olan festivalin temel hedefini Yeni Ankara'ya anlatan İbrahim Kılıvan, esas gayelerinin Bitlis’te üretilen ürünlerin büyükşehirlere taşınması ve buna bağlı olarak ürünlerin hem organikliğini göstermek hem de ekonomik olarak Bitlis’e katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Kılıvan, "Balımız, cevizimiz, otlu peynirimiz, kök ürünlerimiz… Bunların Türkiye pazarına açılması için çalışıyoruz. Geçen hafta İstanbul’daydık, ondan önce İzmir’deydik. Bu hafta Ankara’dayız, haftaya nasip olursa Mersin’de olacağız, sonrasında Antalya’da finalimizi vereceğiz. Ankaralılarla olmaktan çok mutluyuz. Bitlis’i başkente taşıdık.” diye konuştu.

Kılıvan, yola ADEV (Adilcevaz Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı) ve Bitlis Düşünce Akademisi’nden Serdar Durel ile çıktıklarını belirterek, “Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadılar.” dedi.

“BİTLİS’İN TÜM KÜLTÜRÜNÜ BURAYA GETİRDİK”

Festivalde öne çıkan ürünleri anlatan Kılıvan “Bitlis’in bütün kültürünü, folklorunu buraya getirdik. Büryanımız, gebol çorbamız, karakovan balımız, balımız, cevizimiz, Van Gölü inci kefalimiz, otlu peynirimiz, tulum peynirimiz… Ankara halkının ilgisi çok yoğun, herkese çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İLK GÜN 100’ER GRAM ALANLAR BUGÜN POŞET POŞET ALIYOR”

Festivalin ilk gününden itibaren ilginin arttığını söyleyen Kılıvan Vatandaşlarımız ilk gün geldi, az az deneme amaçlı aldı. Ama bugün bakıyoruz herkes poşetlerle dönüyor. Benim bir sloganım var: ‘En iyisini yapıncaya kadar devam.’ Biz de buna inanıyoruz.” dedi. Kılıvan Festival alanında ürünlerin tadımının da yapıldığını belirterek “Bal tattırımı yaptık, büryan tattırımı yaptık, ceviz ve üzüm tattırımı yaptık. Kayısımızın kurutulmuş hâlini sunduk. İnşallah Ankaralı halkın beğenilerini almışızdır.” diye konuştu.

“GELEN ÜRÜNLERİN YÜZDE 99’U BİTLİS’TEN”

Kılıvan, yerel üreticilerin festivalden büyük fayda gördüğünü belirterek, “Buraya gelen esnafımızın çoğu kendi üreticisi. Barkodlu, etiketli, telefonlu ürünler… Ankara halkı tükettiğinde yeniden arıyor, bu bizi çok mutlu ediyor zaten. Gelen ürünlerin yüzde 99’u Bitlis’ten geldi. Balımızdan bulgurumuza kadar her şey organik. İş merkezi sahibi bile şaşırdı.” ifadelerini kullandı.

“DAHA BÜYÜK BİR ALANDA, DAHA KAPSAMLI FESTİVALLER YOLDA”

Kılıvan, sözlerinin devamında "İnşallah daha büyük alanda daha kapsamlı bir tanıtım yapacağız. Ayrıca yakında bir giyim festivaliyle de Ankara’da olacağız. Amacımız Bitlis’i tüm Türkiye’ye tanıtmak.” dedi.

BİTLİSLİ ÜRETİCİLERDEN TEŞEKKÜR MESAJI

Festivalde yer alan üreticilerden biri olan Turan Kitapçı (Balcı Turan) ise duygularını şu sözlerle ifade etti:

“1400 kilometre yoldan geldik. Bitlis’in organik karakovan balını, reçellerini, çöreklerini getirdik. Bu organizasyona vesile olan Serdar Durel’e, İbrahim Kılıvan abimize ve tüm Bitlisli hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum. Bizi yalnız bırakmadılar. Siz de şeref verdiniz.”

AYRAN AŞINDAN İÇLİ KÖFTEYE YÖRESEL LEZZETLER BU FUARDA

Etkinliği destekleyen Adilcevaz Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı (ADEV), festivalin Ankara’da ilk kez düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. ADEV yönetimi, bu tanıtım günlerinin Bitlis’in doğal ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediğini belirterek “Bitlis’in dut reçelinden kayısısına, peynir çeşitlerinden yöresel tatlarına kadar birçok ürünü Ankaralılarla buluşturuyoruz. Ziyaretçilerimize ayrıca ayran aşı çorbası, içli köfte ve çiğ köfte gibi lezzetleri ikram ediyoruz. Bu etkinliği gelenekselleştirip her yıl daha geniş kapsamlı şekilde sürdürmeyi planlıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Son olarak ADEV Başkanı Suat Yaralı şunları kaydetti:

"Bitlis Yöresel Ürünler Festivali’nde ilimizin kültürel, ekonomik ve sosyal zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdik. 20-23 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan festival, hem yerel üreticilere destek sağlıyor hem de ziyaretçilere yöreye özgü lezzetleri, el sanatlarını ve kültürel değerleri yakından tanıma fırsatı sunuyor. Festival süresince yöresel tatlar, organik ürünler, el emeği göz nuru el sanatları, coğrafi işaretli ürünler ve kültürel etkinlikler olacak. Bölgenin üreticileri, kendi emeklerini doğrudan tüketiciyle buluşturarak hem ekonomik anlamda katkı sağlayacak, hem de geleneksel üretim kültürünün yaşatılmasına önemli bir rol oynayacaktır."

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber