500 yıllık handan günümüze: Ankara’nın tarih kokan güvenli lezzet durağı

Kadın hapishanesi olarak kullanıldığı rivayet edilen 500 yıllık Pilavoğlu Han, bugün organik ürünlerle hazırlanan menüsü ve yenilenen dokusuyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Son zamanlarda ülkede birçok işletmede zehirlenme vakaları yaşanırken, dışarıda nereden güvenle yemek yiyebileceklerini düşünen Ankaralı vatandaşlar, kentin tarihi ve kalitesiyle öne çıkan bir işletme yanıt veriyor. Ankara Kalesi’nin eteklerinde, Altındağ’daki Atpazarı bölgesinde yer alan Pilavoğlu Han, 500 yıllık geçmişiyle kentin en eski hanlarından biri olarak biliniyor. Bir dönem kadın hapishanesi olarak da kullanıldığı rivayet edilen han, bugün yeniden canlandırılan dokusuyla küçük işletmelere ev sahipliği yapıyor. Bu dönüşümün merkezinde ise 11 yıldır hanın “yolcusu” olduğunu söyleyen Borges Cafe işletmecisi Burcu Atik Kara ve ailesinin emeği bulunuyor.

"İLK İKİ YIL ÇOK ZORDU, RESMEN 1940’LARDA KALMIŞ GİBİYDİ”

Burcu Atik Kara, hanla tanışma sürecini şöyle anlatıyor:

“Burası o dönem oldukça bakımsızdı. Üst katta bekar odaları vardı ve ruhsatlı bir otel olarak kullanılıyordu. Kapanan bir işletme vardı; eşimin emekliliği yaklaşınca bize ‘Siz işletmek ister misiniz?’ diye soruldu. İlk iki yıl oldukça zorluydu, adeta 1940’lardan kalma bir yer gibiydi. Hatta burada bir belgesel bile çekilmişti. Ama biz, hanın yüzünü toparlayabileceğimize inandık.”

ORGANİK YUMURTADAN KÖY EKMEĞİNE SAĞLIKLI MENÜ

İşletmenin en dikkat çeken yönlerinden biri ise tamamen doğal ürünlerle hazırlanan küçük ama özenli menüsü. Kara, tamamen organik ürün kullanma nedenleri şu şekilde anlatıyor:

“Köy yumurtası, gezen tavuk yumurtası, köy ekmeği. Ekmeğimizi Mamak'a bağlı Kutludüğün köyünden alıyoruz. Burada çalışan Kezban Teyze yıllarca getirirdi, yaşlanınca kızına devretti. Yazın ne topluyorlarsa domates, salatalık, biber hepsi buraya gelir.

Menüyü bilinçli olarak sade tuttuklarını belirten Kara, “Serpme kahvaltıda ilk biz vardık ama maliyetler çok artınca vazgeçtik. Artık müşterinin istediğini tek tek alabildiği bir sistem var. Ürünlerin hepsi ev tipi ve temiz içerikli. Maden sularımızda bile şeker veya katkı yok” diyor.

“FİYATLARI ULAŞILABİLİR TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Ekonomik koşulların kendilerini zorladığını ancak müşteri memnuniyetini öncelediklerini vurgulayan Kara, “Her şey çok pahalı ama biz fiyatları mümkün olduğunca uygun tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Pilavoğlu Han’ın tarihî dokusunu koruyarak yaşatmanın kolay olmadığını söyleyen Kara, tarihi bir yerde olmanın emek istediğini belirterek, “Temizliği, bakımı, ısıtması.. Hepsi ayrı bir uğraş. Ama biz buranın yaşaması için mücadele ediyoruz" dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber