2025 yılında ön plana çıkan bazı teşvik miktarları
Gelişen teknoloji, uluslararası ticaret dengeleri ve iklim değişikliği gibi gelişmeler hem devletlerin hem de yatırımcıların mal ve hizmet üretim süreçlerini geliştirmelerini/değiştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu anlamda ülkemizde farklı kurumlarımızın, farklı yatırım konuları için verdiği destekleri miktarlarıyla ortaya koymaya çalışacağız.
Bu noktada firmalara finansal anlamda katkı sağlamayı amaçlayan KOSGEB, zaman sınırlaması olan çağrı esaslı açmış olduğu programları ile yatırımcılara finansman imkânı sağlamaktadır. Bu kapsamda KOSGEB; Kapasite Geliştirme Destek Programı, Girişimci Destek Programı, Kobi Dijital Dönüşüm Destek programı gibi finansman sağlayan destekleriyle ön plana çıkmaktadır. Kapasite Geliştirme Destek Programı, firmaların üretim kapasitelerini geliştirmek için 20 milyon TL’ye kadar düşük faizli kredi imkânı sunulmaktadır. Bir diğeri Girişimci Destek Programı ile son 3 yıl içerisinde kurulan firmalar için 1.650.000 TL’ye kadar faizsiz geri ödemeli destek programı mevcuttur. Kobi Dijital Dönüşüm Destek Programında ise; firmaların dijital anlamda yapacağı yatırımlar için 20 milyon TL’ye kadar düşük faizli kredi kullanılabilmektedir.
Orta ve büyük ölçekli yatırımları desteklemeyi hedefleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Yatırım Teşvik Belgesi ile birlikte firmalar, yerli veya ithal olarak alacakları makine-teçhizat için birçok vergi muafiyetini topluca hak kazanmaktadır. Bu kapsamda mal ve hizmet alımlarında KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi İndirimi, SGK Prim Muafiyeti, Faiz Desteği, Hazine Arazisi Tahsisi, Belediye Emlak Vergisi Muafiyeti, Noter Harcı Muafiyeti vb. birçok vergi muafiyetini topluca bünyesinde barındıran yatırım teşvik sistemi orta ve büyük ölçekteki yatırımcılarımız için vazgeçilmez noktadadır.
Mal ve Hizmet ihracatçısı firmalar, Ticaret Bakanlığı ihracat destekleri ile; yurt içi fuar katılımlarında fuar cinsine göre 1 milyon TL’ye kadar, Yurt dışı fuar katılımlarında fuar cinsine göre 2.860.670 TL, Pazara Giriş Belgesi alımlarında 15.260.421 TL, Yurtdışı Marka Tescil Desteğinde 2.860.670 TL, Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteğinde 761.017 TL, Yurtdışı Pazar Araştırma Desteğinde ise 379.455 TL’ye kadar teşvik alma imkânı mevcuttur.
Tarım ve hayvancılık alanında faizlerinin en az yarısını hazinenin karşıladığı düşük faizli (yıllık %0-%25) kredilerde ise; Sözleşmeli Üretim alanında 200 MİLYON TL’ye kadar, Seracılıkta 100 Milyon TL’ye kadar, Besicilik – Süt Hayvancılığında 80 Milyon TL’ye kadar, Soğuk Hava Deposu yatırımlarında 40 MİLYON TL’ye kadar, Lisanslı Depoculuk yatırımlarında 150 MİLYON TL’ye kadar, Bitkisel Üretimde 10 MİLYON TL’ye kadar, Meyve Bahçesi yatırımlarında 40 MİLYON TL’ye kadar, Arıcılıkta 10 MİLYON TL’ye kadar, Balıkçılık ve Su Ürünleri yatırımlarında 40 MİLYON TL’ye kadar; Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi (Süt Ürünleri, Zeytinyağı, Marmelat, Pekmez, Turşu, Salça vb.) yatırımlarında ise 30 MİLYON TL’ye kadar düşük faizli kredilerden yararlanarak yatırımlarınızı büyütmek mümkün. Bu krediler hem yeni yatırım giderlerinde hem de yıllık işletme giderlerinin karşılanmasında kullanılabilmektedir.
Özetle, 2025 yılında ön plana çıkan destekler genel anlamda dijitalleşme, teknoloji odaklı büyüme, yeşil dönüşüm, ihraca ve tarımı teşvik eden çeşitli programlardan oluşuyor.
Ön plana çıkan teşviklerden yararlanmak için mutlaka bir danışmanla çalışmanızı tavsiye ediyor ve ihtiyaç halinde yararlanmak için bu köşe aracılığıyla bize ulaşabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…
Bir sonraki yazı dizisi: KOSGEB Destekleri: Girişimciler için Yeni Fırsatlar