Uzmanlar uyarıyor: D vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel, D vitamini eksikliğinin yaygın bir sorun olduğunu belirterek, bu eksikliğin uzman kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: D vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Fiziksel Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel, D vitamininin kemik ve diş sağlığı için kritik öneme sahip bir vitamin olduğunu, aynı zamanda kas kitlesinin artımına, ruhsal ve psikolojik sağlığa katkıda bulunduğunu söyledi. Yüksel, D vitamini eksikliğinin kas-eklem hastalıkları, depresyon, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin riskini artırabileceğini belirterek, "D vitamini eksikliği, genellikle yorgunluk, halsizlik, kas-eklem ağrıları, saç dökülmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Yaşlılarda ise kas kitlesi kaybı nedeniyle düşme riski artar. Bu nedenle, D vitamini seviyesinin düzenli olarak ölçülmesi ve eksiklik durumunda tedavi uygulanması gerekir." dedi.

D VİTAMİNİ ZEHİRLENMESİ RİSKİ

D vitamini seviyesinin yüksek olmasının da risk oluşturduğunu belirten Dr. Yüksel, "100-150 ng/mL D vitamini seviyesi, D vitamini zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle, D vitamini kullanımı mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

Yüksel, D vitamini eksikliğinin daha çok güneş ışığından yeterince faydalanamayan, koyu tenli, yaşlı ve bazı kronik hastalığı olan bireylerde görüldüğünü ifade etti.

D VİTAMİNİ ALIMI VE İHTİYAÇ DÜZEYLERİ

Dr. Yüksel, günlük D vitamini ihtiyacının kişiden kişiye değiştiğini, ancak genellikle çocuklarda daha yüksek, yetişkinlerde ise 600-800 IU (uluslararası ünite) civarında olduğunu söyledi. "D vitamini, yüzde 90 oranında ciltte ultraviyole ışınları aracılığıyla sentezlenir, yüzde 10 ise gıdalardan alınır. Güneş ışığına yeterince maruz kalmayan kişilerde ise dışarıdan D vitamini takviyesi yapılması gerekebilir." dedi.

Günümüzde kış mevsiminde güneşe maruz kalma süresinin kısıtlı olması nedeniyle, D vitamini eksikliğinin daha sık görülmeye başladığını belirten Dr. Yüksel, D vitamini alımını artırmak için somon balığı, uskumru, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünlerinin tüketilmesinin faydalı olduğunu vurguladı.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

D vitamini eksikliğinin sadece kemik sağlığına değil, bağışıklık sistemine de zarar verebileceğini belirten Yüksel, "D vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar, bu da grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların artmasına yol açar. Ayrıca, otoimmün hastalıklar ve diyabet gibi hastalıkların da seyrini olumsuz etkileyebilir." diye ekledi.

D vitamini eksikliğinin tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Yüksel, "D vitamini seviyesi 20 ng/mL'nin altında olan kişilere eksiklik tedavisi uygulanır. 12,5 ng/mL'nin altındaki seviyelerde ise şiddetli D vitamini eksikliği teşhisi konur ve genellikle haftada 50 bin IU D vitamini yüklemesi yapılır. Bu tedavi 8 hafta boyunca devam eder, ardından idame dozasına geçilir." dedi.

Dr. Hülya Yüksel, D vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavi edilmesi için düzenli kontrol ve uzman önerisiyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.