Uzmanlar uyardı: Sağlıklı yağlar tüketin!

Kış mevsiminin soğuk hava ve kısalan günlerle birlikte bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi artarken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, bu dönemde güçlü bir bağışıklık sisteminin korunmasının önemine dikkat çekiyor. Güngör, "Kışın hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bunu sağlamak için mevsimine uygun, dengeli bir beslenme büyük bir rol oynuyor." dedi.

Uzmanlar uyardı: Sağlıklı yağlar tüketin!

Kış aylarında vücutta istenmeyen kilo artışlarının ve sağlık sorunlarının önüne geçmek için doğru beslenmenin önemine vurgu yapan Güngör, "Soğuk havaların etkisiyle insanlar daha fazla atıştırmalık tüketmeye yöneliyor. Ancak yağlı ve şekerli besinler, kilo alımına ve obeziteye yol açabiliyor. Obezite ise birçok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor." dedi.

Sağlıklı bir yaşam için mevsime uygun beslenmenin ve ideal kiloyu korumanın önemli olduğunu belirten Güngör, kış aylarında yeterli sıvı alımının da unutulmaması gerektiğini ifade ederek, "Günlük en az 2-2,5 litre su içilmeli. Ayrıca, ıhlamur, adaçayı ve kuşburnu çayı gibi sıcak içecekler de sıvı ihtiyacını karşılamak için ideal tercihlerdir." diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Kışın soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korunmak için A, C, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmek oldukça önemli olduğunu belirten Güngör, şöyle konuştu:

"Mevsiminde bulunan sebzeler ve meyveler bağışıklık sistemini destekler. Havucun, brokolinin, kabak ve lahana gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina ve elma gibi C vitamini açısından zengin meyveler tercih edilmelidir. E vitamini bakımından zengin kuru baklagiller ve kuruyemişlerin de günlük beslenmede yer alması gerekiyor. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kurubaklagiller ve günde 20-30 gram ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir."

D VİTAMİNİ VE KIŞIN GÜNEŞ IŞIĞINA ERİŞİM ZORLUĞU

Kış aylarında güneş ışığından yeterince faydalanmak zorlaştığı için D vitamini eksikliği riski artığını, balık tüketiminin artması gerektiğine işaret eden Güngör, "Kışın haftada 2-3 kez balık tüketimi önerilir. Ayrıca, balık, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum ve E vitamini açısından zengindir." diye belirtti.

SAĞLIKLI YAĞLAR TÜKETİLMELİ!

Kışın fazla yağlı besinler ve tatlılara yönelme eğiliminde olunabileceğini belirten Güngör, sağlıklı yağlar ve düşük şekerli besinler tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Margarin, tereyağ, yağlı etler ve sakatatlardan kaçınılmalı. Zeytinyağı, kuruyemişler ve yağlı tohumlar ise sağlıklı yağ asitleri içerir ve ölçülü şekilde tüketilmelidir." diyor.

Güngör, sağlıklı beslenme konusunda çocukların bilinçlendirilmesinin önemine de dikkat çekiyor. Özellikle hazır ve paketli gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirten Güngör, şunları kaydetti:

"Ev yapımı sağlıklı gıdalar, katkı maddesi içermediği için çocuklar için çok daha faydalıdır. Aileler, çocukları sağlıklı beslenme konusunda eğitmeli ve ev yapımı yemekler konusunda onları bilinçlendirmelidir."

Kışın zorlayıcı hava koşullarına rağmen, mevsiminde bol bulunan ve yerel olarak üretilen gıdaların tercih edilmesinin sağlık açısından faydalı olduğunu belirten Güngör, bu şekilde hem sağlıklı beslenmenin hem de yerel üretimin desteklenmiş olacağını söyledi.