Türkiye'de yaklaşık 70 bin down sendromlu bireyin yaşadığı tahmin ediliyor

Down sendromu, dünya genelinde her 800 doğumda bir görülen genetik bir farklılık olarak bilinirken, Türkiye’de yaklaşık 70 bin down sendromlu bireyin yaşadığı tahmin ediliyor.

Türkiye'de yaklaşık 70 bin down sendromlu bireyin yaşadığı tahmin ediliyor

Her yıl 21 Mart, dünya genelinde Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Down sendromu, genetik bir farklılık olup, bireylerin 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozoma sahip olmasıyla ortaya çıkıyor. Normalde 46 kromozom bulunan insan vücudunda, down sendromlu bireylerde 47 kromozom bulunuyor.

Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir durum olarak kabul ediliyor. Hücre bölünmesi sırasında meydana gelen yanlış bölünme, 21. kromozom çiftinde üçüncü bir kromozomun oluşmasına neden oluyor.

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

Uzmanlar, down sendromunun bilinen tek risk faktörünün anne yaşı olduğunu belirtiyor. 35 yaş üstü gebeliklerde risk artsa da down sendromlu çocukların yüzde 75-80’i genç annelerden dünyaya geliyor.

Ortalama olarak her 800 doğumdan birinde görülen down sendromu, dünya genelinde yaklaşık 6 milyon kişiyi etkiliyor. Türkiye'de ise yaklaşık 70 bin down sendromlu bireyin yaşadığı tahmin ediliyor.

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI VE TOPLUMSAL DESTEK

Down Sendromu Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşu, farkındalık oluşturmak, toplumsal ön yargıları kırmak ve down sendromlu bireylerin haklarını savunmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Eğitim ve istihdam alanındaki fırsatların artırılması, down sendromlu bireylerin bağımsız bir yaşam sürmeleri açısından büyük önem taşıyor.