TESK Genel Başkanı Palandöken’den uyarı: “Sağlıklı gıda için üretimden tüketime denetim şart”
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüketicilerin alışveriş yaparken sağlık unsurlarına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığının denetlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Palandöken, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yalnızca son tüketiciye sunulan ürünlerin değil, üretim merkezlerinden itibaren sıkı bir denetim sürecinden geçmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Tarladan sofraya kadar yapılacak denetimlerin gerçekten amacına uygun olabilmesi için üretim merkezlerinden başlanması lazım. Ürünler piyasaya sunulduktan sonra değil, daha üretim aşamasında gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Aksi takdirde, hem tüketici mağdur olur hem de esnaf vatandaşla karşı karşıya gelir.”
“TÜKETİCİLER ALIŞVERİŞ YAPARKEN DAHA DUYARLI OLMALI”
Denetim süreçlerinin yanı sıra tüketicilerin de bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, vatandaşların alışveriş yaparken güvenilir noktalardan ürün satın almaları gerektiğini söyledi. Ürünlerin içeriğinin kontrol edilmesi ve üretim yerlerinin güvenilir olması gerektiğini belirten Palandöken, şu uyarılarda bulundu:
“Et veya et mamullerinin kaynağında denetlenmesi çok önemli. Tüketiciler, merdiven altı üretimlere karşı dikkatli olmalı. Özellikle akşam saatlerinde, araç arkalarında veya bilinmeyen yerlerde satılan ucuz fiyatlı ürünler sağlık açısından ciddi risk oluşturabilir.”
TÜKETİCİ ÜRETİM AŞAMASINDA KORUNMALI
— Bendevi Palandöken (@B_Palandoken) March 15, 2025
Tarladan soframıza gelinceye kadar yapılacak denetimlerin gerçekten amacına uygun olabilmesi için üretim merkezlerinden başlanması lazım. Örneğin, ürünler piyasaya arz edildikten sonra raftaki ürünün kontrol edilmesi, o ürün tükendikten sonra…