Estetik yaşı 14’e düştü: Op. Dr. Toksöz’den uzman olmayan ellere karşı uyarı!
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Raşid Toksöz, son dönemlerde 18 yaş altı gençler arasında estetik talebinin arttığını belirtti. Özellikle dolgu ve botoks gibi işlemlere ilginin küçük yaşlara kadar indiğine dikkat çeken Toksöz, “14 yaşındaki genç bir kız annesiyle gelip dudak dolgusu istediğini söylüyor. Bu yaşta estetik işlemlerin erken olduğunu belirterek talebi geri çeviriyorum.” dedi.
Estetik cerrahi, yalnızca sağlık sorunlarına çözüm sunmakla kalmıyor aynı zamanda bireylerin dış görünüşlerinde memnuniyetsizlik hissettikleri noktalarda da bir tercih haline geliyor. 18 yaş altındaki gençlerden gelen estetik taleplerinin arttığını bildiren Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Raşid Toksöz, "Bazı gençler kaşlarının daha kalkık görünmesi için botoks talep ediyor. Bu gibi isteklerle sıkça karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“SOSYAL MEDYA VE GÜZELLİK ALGISI ESTETİK YAŞINI DÜŞÜRÜYOR"
Estetik yaşının düşmesinde birçok sosyo-kültürel sebebin olabileceğini söyleyen Toksöz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Estetik yaşlarının düşmesinde en önemli etkenlerden biri, sosyal medya platformlarının güzellik algısını sürekli ön planda tutması. İnsanlar, filtrelerin bile düzeltemediğini düşündükleri kusurlarını çözmek için cerrahi yöntemlere başvuruyorlar. Aynı zamanda değişen çağında buna etkisi var. Günümüzde hem kızlar hem de erkekler 18 yaşından sonra kendi iradeleriyle estetik operasyonu yaptırabilirler.”
"PLASTİK CERRAHİ SADECE ESTETİK İÇİN DEĞİL, FONKSİYONEL SORUNLAR DA ÇÖZÜLÜYOR"
Plastik cerrahinin yalnızca estetik görünüm için değil, aynı zamanda fonksiyonel sorunların çözümü için de önemli bir rol oynadığını dile getiren Toksöz, “Plastik cerrahi, bir insanın gülüşünden duruşuna, saç ekiminden cilt kalitesine kadar birçok alanda hizmet sunuyor. Bacak, karın, meme, bel ve hatta genital bölge estetiği gibi geniş bir yelpazede çözümler üretiyoruz. Örneğin, burun ameliyatlarında sadece estetik değil, aynı zamanda nefes alma problemlerini de çözüyoruz. Örneğin, Türkiye’de saç ekimi en çok talep gören işlemlerden biri. Buna burun, meme ve karın estetiği de ekleniyor. Kuzey ve Güney Amerika gibi bölgelerde ise popo büyütme gibi işlemler daha yaygın.” şeklinde konuştu.
"ESTETİK CERRAHİYE GÜVEN ARTINCA YENİ TALEPLER DE GELİYOR”
Estetik cerrahiden memnun kalan bireylerin farklı bölgeler için yeni taleplerle geri döndüğünü ifade eden Toksöz, “Bir kişinin önce burun ameliyatını yapıyoruz, ardından memnuniyetle kaş kaldırma için geliyor. Daha sonra karın estetiği talebiyle tekrar kapımızı çalıyor. İnsanlar, memnun kaldıkları bir hizmet sonrası başka bölgeler için de çözüm arıyor." ifadelerine yer verdi.
"ESTETİKTE SAHTE ÜRÜNLER SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDİYOR”
Türkiye’de piyasada dolaşan sahte estetik ürünlere karşı uyarılarda bulunan Toksöz, denetimden geçmeyen ve güvensiz koşullarda satılan bu ürünlerin ciddi sağlık riskleri doğurduğunu belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde, nereden ithal edildiği belli olmayan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından onaylanmamış sahte ürünler var. Bu ürünler kontrol edilmeden piyasaya sürülüyor ve maalesef bazen can kaybına kadar varan sonuçlar doğurabiliyor. Bu sorun yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde yaygın ancak Türkiye’de sahte ürün sayısı daha fazla.”
“UZMAN OLMAYAN KİŞİLERE EN UFAK İŞLEM BİLE YAPTIRMAYIN"
Yalnızca sahte ürünlerin değil, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan işlemlerin de büyük risk taşıdığını vurgulayan Toksöz, "Doktor olmayan ve yetkisi bulunmayan kişilere en ufak bir işlem bile yaptırmayın. Yanlış bir ameliyat veya işlem sonrası düzeltme yapmak çok daha zor ve risklidir. Estetik işlemler mutlaka plastik cerrahi uzmanları ya da alanında yetkin doktorlar tarafından yapılmalıdır." uyarısında bulundu.