Dünyada her 10 kişiden 1'inde böbrek hastalığı mevcut!

Dünyada her 10 kişiden 1'inde böbrek hastalığı mevcut. 2040 yılına kadar, dünyada en fazla yaşam kaybına neden olan 5. hastalık olacağı tahmin ediliyor.

Dünyada her 10 kişiden 1'inde böbrek hastalığı mevcut!

Dünya Böbrek Günü, böbrek sağlığına dikkat çekmek ve kronik böbrek hastalıklarını önlemek amacıyla her yıl 11 -14 Mart tarihleri arasında kutlanıyor.

BÖBREK HASTALIKLARI KÜRESEL BİR TEHDİT!

Her 10 kişiden 1'inde kronik böbrek hastalığı mevcut. Bu hastalık, kronik hastalıklar arasında en yaygın olanlardan biri. 2000-2019 yılları arasında küresel olarak en hızlı büyüyen 3. ölüm nedeni böbrek hastalığı oldu. 2040 yılına kadar, dünyada en fazla yaşam kaybına neden olan 5. hastalık olacağı tahmin ediliyor. Böbrek hastalığı sadece böbrekleri değil, kalp-damar sistemini de tehdit ediyor.

UZMANLARA GÖRE BÖBREK HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ AŞIRI TUZ TÜKETİMİ!

Aşırı tuz tüketimi hipertansiyona neden olarak böbrekleri olumsuz etkiliyor ve uzun vadede kronik böbrek hastalığına yol açabiliyor. Türkiye’de tuz tüketimini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Ancak bireysel olarak da tuz tüketimimizi kontrol altına almamız büyük önem taşıyor.

BÖBREK HASTALIKLARI GENELLİKLE SİNSİ İLERLER!

Bu nedenle erken tanı için düzenli sağlık kontrolleri büyük önem taşır. Özellikle hipertansiyon, diyabet ve aşırı tuz tüketimi gibi risk faktörlerine sahip kişilerin böbrek fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ettirmesi önerilir.

BÖBREK HASTALIKLARINDA ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR!

Uzmanlar, böbrek hastalıklarının erken teşhis edilmesi halinde tedavinin daha başarılı olduğunu vurguluyor. Ancak hastalık ilerlediğinde ve son dönem böbrek yetmezliği geliştiğinde, tedavi seçeneklerinin olduğu da belirtiliyor.