Türkiye’nin doğal gaz ithalatı ve tüketimi yükseldi! Konutlardaki tüketim ise iki katına çıktı!

Türkiye, 2024 yılı kasım ayında doğal gaz ithalatını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,9 artarak, yaklaşık 5,8 milyar metreküpe çıktı.

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı ve tüketimi yükseldi! Konutlardaki tüketim ise iki katına çıktı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yayımladığı verilere göre, ülkenin doğal gaz ihtiyacının büyük kısmı Rusya, Azerbaycan ve İran’dan karşılandı. Kasım ayında toplam ithalatın 35 milyar metreküplük kısmı boru hatlarıyla, 9,7 milyar metreküplük kısmı ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üzerinden temin edildi.

RUSYA’DAN EN FAZLA GAZ İTHALATI YAPILDI

Doğal gaz ithalatında başı çeken ülke, 2,7 milyar metreküplük ithalatla Rusya oldu. Bu ülkeyi, 970 milyon metreküplük ithalatla Azerbaycan takip etti. İran ise 853 milyon metreküplük ithalatla üçüncü sırada yer aldı. LNG tedarikinde ise Cezayir 386 milyon metreküplük ithalatla öne çıkarken, İspanya’dan 96 milyon metreküplük doğal gaz alındı.

KONUTLARDAKİ TÜKETİM YÜZDE 107,6 ARTTI

Türkiye’de toplam doğal gaz tüketimi kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,8 oranında artarak 4,87 milyar metreküpe ulaştı. Bu artışın en dikkat çeken bölümü ise konutlardaki tüketim oldu. Konutlarda doğal gaz tüketimi, yüzde 107,6 oranında bir artış göstererek 1,57 milyar metreküpe çıktı. Bu oran, kışın soğuk geçtiği ve enerji kullanımının arttığı dönemlerde konutlarda gaz tüketiminin ne denli büyük bir etki yarattığını gösteriyor.

SANAYİ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ DE YÜKSELDİ

Sanayi sektörü, doğal gaz tüketimini yüzde 7,9 artırarak 1,24 milyar metreküpe çıkardı. Elektrik santralleri ise yüzde 45’lik bir artışla 1,14 milyar metreküp tüketti. Elektrik üretiminde kullanılan doğal gazın artışı, enerji üretiminde doğalgazın ne kadar kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

DEPOLAMA KAPASİTESİNDE DÜŞÜŞ

Öte yandan, Türkiye’nin doğal gaz stokları kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 oranında azalarak yaklaşık 5 milyar metreküpe geriledi. Yer altı depolama tesislerinde 4,89 milyar metreküplük doğal gaz bulunurken, LNG terminallerinde ise 162 milyon metreküplük gaz depolanmış durumda. Bu düşüş, gelecekte olası arz sıkıntıları ve yüksek fiyatlar karşısında Türkiye’nin enerji güvenliğine yönelik endişeleri artırabilir.