Türkiye'de en yaygın kanser türü hangisi? Uzmanlardan erken teşhis uyarısı!

Bağırsak kanserleri, dünyada ve Türkiye'de en yaygın kanser türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bağırsak kanseri nedeniyle ölüm oranı dünyada giderek artıyor. Uzmanlar, kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisle önlenebileceğini dile getirdi.

Türkiye'de en yaygın kanser türü hangisi? Uzmanlardan erken teşhis uyarısı!

Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, kolorektal (kolon) kanserlerin yaş ortalaması giderek düşerken, 40 yaşın altındaki bireylerde nadir görülen bu hastalık, 40 yaşından sonra daha fazla vakaya yol açıyor. Uzmanlar, bu durumun erken teşhis ve düzenli tarama testlerinin önemini artırdığını belirtiyor.

Türkiye'de de benzer bir tablo izleniyor. Özellikle son yıllarda 40 yaş üstü bireylerde bağırsak kanserinin görülme sıklığında artış gözlemleniyor.

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR!

Uzmanlar, kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisle önlenebileceğini dile getirdi. Uzmanlar, kalın bağırsak kanserlerinin düzenli taramalar ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla büyük ölçüde kontrol altına alınabileceğini kaydetti.

Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan uzmanlar, rutin kontroller ve farkındalık sayesinde hastalığın kontrol altına alınabileceğine işaret ederek, "Bireylerin erken önlemlerle risklerini önemli ölçüde azaltabileceklerini unutmamaları gerekiyor." dedi.

YAŞAM TARZI!

Uzmanlar, yaşam tarzı değişikliklerinin, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının ve genetik faktörlerin bu artışı tetiklediğini ifade ediyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, düzenli yoğurt tüketmenin bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini ifade etti.

Bağırsak kanserin erken evrede teşhis edilmesi, tedavi sürecinde başarılı sonuçlar alınması için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, toplumda farkındalık oluşturulması gerektiği ve bu kanser türüne karşı düzenli tarama testlerinin yaygınlaştırılmasının önemini vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Onkoloji Derneği de bu konuda harekete geçerek, 50 yaş ve üzerindeki bireyler için tarama programları öneriyor. Uzmanlar, bu testlerin, erken teşhis ile hayat kurtarma potansiyeline sahip olduğunun altını çiziyor.