Otogaz istasyonunda bunu yapıyorsanız bir kez daha düşünün!
Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı İncesu Mahallesi’nde uzun yıllardır tüp satıcılığı ve tamiri yapan Mustafa Aslan, mutfak tüplerinin otogaz istasyonlarında doldurulmasının ciddi güvenlik riskleri doğurabileceğini belirtti. Bu uygulamanın denetlenmesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Otomatik gaz istasyonlarında yapılan dolumlar, tüplerin patlamasına ve büyük çaplı kazalara neden olabilir. Bu konuda daha sıkı önlemler alınmalı.” dedi.
Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı İncesu Mahallesi’nde uzun yıllardır tüp satıcılığı ve tamiri yapan Mustafa Aslan, günümüz hayat koşullarının vatandaşları otogaz istasyonlarında mutfak tüpü doldurmaya yönlendirdiğini belirtti.
Aslan, “Otogazdan daha ucuza tüp doldurabilme fırsatını gören vatandaşlar, ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yolu tercih ediyor. Otogazdan tüp doldurulması patlamaya yol açabilir. Ayrıca vatandaş otogazda doldurduğu tüpten kar ettiğini sanıyor. Oysa gazın kilo ile alınması, tüpün içerdiği gaz miktarını doğru yansıtmıyor. Tüplerin tam dolması için kilo ölçümüne uygun dolum yapılması gerekir. Şirketler, bu ölçümün 26.2 kilogramın altına düşmemesi gerektiğini belirtir. Ancak, vatandaş bu konuda bilgi sahibi olmadığı için 12 kg'lık tüplerini 25 kg dolmuş gibi sanabiliyor.” ifadelerine yer verdi.
“OTOGAZ İSTASYONUNDA TÜP DOLUMUNUN YASAK OLMASINA RAĞMEN DEVAM EDİYOR"
Otogaz istasyonlarında mutfak tüplerinin doldurulmasının yasak olmasına rağmen doldurma işleminin yapıldığını vurgulayan Aslan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Burada ne belediye ne de sektör tarafından herhangi bir müdahale yapılmıyor. Bu istasyonlarda tüplerin doldurulması yasak ama gizli gizli dolduruyorlar. Bunun hiçbir yaptırım da uygulanmıyor. Geçmişte bu tür dolumların tehlikeleri yüzünden benzin istasyonları patladı, tüplü araçlar alev aldı. Ancak bu durum, kazanç sağlamak isteyenlerin umurunda bile olmadı.”
“TÜP PATLAMALARININ NEDENİ GAZ KAÇAĞI VE YANLIŞ KULLANIM”
Mutfak tüplerinin dolumunda güvenlik önlemlerinin önemine dikkat çeken Aslan, tüplerin patlamasının genellikle gaz kaçağı sonucu gerçekleştiğini söyledi. Aslan, “Tüpün patlamasının nedeni bulunduğu ortamda gaz kaçağıdır. Bu kaçağın, hortum ve dedantör gibi ekipmanların yanlış kullanımından ve hatalı montajdan kaynaklandığını söyleyebilirim. Gazın sıkışması ve yanlış dolum, patlamaya sebep olabilir. Özellikle otogaz istasyonlarında yapılan dolumlar tehlike oluşturuyor. Bu tür dolumlar, tüplerin içindeki gaz karışımının standartlardan farklı olmasına neden olur. Otogazda fazla gaz yüklemesi yapıldığında, tüplerin içeriğinde yağ karışımı oluşur. Dolayısıyla da ateş alma ve patlama olaylarında riskleri artırır.” diye aktardı.
Otogaz istasyonlarındaki tüp dolumlarının sürmesine ve sektördeki denetim eksikliğine işaret eden Aslan, “Eğer otogazdan tüp satışını ve dolumunu kesmedikleri sürece, nihai tüketiciye tüp satan sektör çalışanları ekmek yiyemez. Yeterince talep gerçekleşmezse, bu süreçte mağdur olan yine vatandaş olur. Bu konuda denetlemelerin yapılması ve caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
"TÜP FİYATLARINDAKİ BELİRSİZLİK TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR"
Geçmişte tüp fiyatlarının televizyonlar aracılığıyla açıklandığını hatırlatan Aslan, günümüzde ise fiyatların sabit olmadığını ve her firmanın farklı fiyat politikaları izlediğini belirtti. Aslan, “Eskiden tüp fiyatları televizyonlarda ilan edilirdi, ‘12 kilogramı şu fiyattan, 2 kilogramı bu fiyattan’ diye. Şimdi her firma, ‘bizim taban fiyatımız şu kadar’ diyor. Ayrıca oto gaza zam geldi deniliyor ama tüp gaz fiyatlarına yapılan zamlardan kimse söz etmiyor. Otogaz ve tüp gaz arasındaki bu fiyat farkları, tüketiciyi mağdur ediyor. Geçmişte tüp gazda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yoktu, ancak bu uygulama yanlış kazanç elde etmek isteyenler tarafından suiistimal edilip ve devletin müdahalesiyle bu politika değişti.” şeklinde konuştu.