Merkez Bankası Başkanı Karahan: Dezenflasyon için ne gerekirse yapacağız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon hedefiyle ilgili olarak "Yüzde 24 olan yıl sonu enflasyon hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi ve talep koşullarının dezenflasyon sürecini bozmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Dezenflasyon için ne gerekirse yapacağız

Karahan, enflasyonun son dönemdeki düşüşünün baz etkilerinden ziyade sıkı para politikasının etkisiyle sağlanan ana eğilimdeki gerilemeden kaynaklandığını ifade etti. Yılın ilerleyen dönemlerinde enflasyondaki düşüşün, ana eğilimdeki iyileşme ile devam edeceğini vurgulayan Karahan, sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini belirtti. Enflasyonla mücadelede talebin dezenflasyonist seviyelerde kalmasının kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

FAİZ POLİTİKASI VE DEZENFLASYON SÜRECİ

Karahan, gelecek dönemde politika faizini belirlerken önceliklerinin, dezenflasyon patikasının gerektirdiği sıkılığı sağlamak olacağını söyledi. Enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edeceklerinin altını çizdi.

KISA VADELİ ENFLASYON GELİŞMELERİ

Ocak ayında yüksek gelen enflasyon sonrası şubat ayında bir düşüş gözlendi. Karahan, enflasyondaki düşüşün, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında önemli bir iyileşme gösterdiğini ve mevsimsellikten arındırılmış göstergelere bakıldığında, fiyat artışlarının azaldığını belirtti. Medyan fiyat artışları ve SATRIM gibi göstergelerin, bu süreçte enflasyonun seyri konusunda daha doğru fikir verdiğini ifade etti.

TALEP KOŞULLARININ İZLENMESİ

Karahan, 2024'ün dördüncü çeyreğinde talebin güçlü olduğunu ancak dezenflasyonist seviyelerde kalmayı başardığını belirtti. Şubat ayı sonunda açıklanan büyüme verileri, talebin tahminlerinden daha güçlü olduğunu gösterdi. Karahan, bu verilere dayanarak talep koşullarının dezenflasyon sürecine zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.

CARİ AÇIK VE TÜRK LİRASI DEĞERİ

Cari açıkla ilgili olarak Karahan, 2024 yılının sonuna kadar cari işlemler açığının milli gelire oranının düşerek yüzde 0,8 seviyesine gerilediğini belirtti. Ancak 2025'te cari açıkta bir miktar artış beklediklerini ifade etti. Türk lirasındaki reel değerlenmenin hedeflenmediğini, ancak uygulanan sıkı para politikasının Türk lirasına olan ilgiyi artırdığını ve bunun sonucu olarak lira değer kazanmış durumda olduğunu söyledi.

KUR KORUMALI MEVDUAT VE DÖVİZLİ KREDİLER

Karahan, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından Türk lirasına geçişin dövize geçişe kıyasla daha yüksek olduğunu ve KKM hesaplarındaki dövize dönüş oranının sınırlı arttığını belirtti. Dövizli kredilerle ilgili düzenlemelere de değinen Karahan, ocak ayında yabancı para kredileri için büyüme sınırını düşürdüklerini, mart ayında ise bu sınırın daha da daraltıldığını ifade etti. Bu adımların döviz kredi artışını sınırlamayı ve finansal istikrarı sağlamayı amaçladığını kaydetti.

Son olarak, Karahan, sıkı para politikasının parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ve makro finansal istikrar üzerindeki riskleri azalttığını belirtti.