İşrak namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Duha(Kuşluk) namazı nasıl kılınır?
İşrak, güneşin doğmasından sonra ufukta bir veya iki mızrak boyu kadar yükselene kadar geçen süreyi ifade eder. Peki İşrak namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Duha ( Kuşluk ) namazı nasıl kılınır? İşte detaylar…

Birçok kişi İşrak namazının nasıl kılındığını merak ediliyor. Peki İşrak namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Duha ( Kuşluk ) namazı nasıl kılınır? Tüm detaylarıyla sizler için derledik.
İşrak veya duhâ (kuşluk) namazı; güneşin doğup ufukta yükselmesinin ardından kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra kılınan namaza verilen isimdir. Bu yüzden de birçok isim almıştır. Bazı insanlar işrak namazı diye bilirken bazıları Duha ya da Kuşluk namazı olarak da isimlendirmektedir. Ebû Hanîfe`ye göre bu süre içinde namaz kılmak mekruhtur.
İşrak namazı 2 rekat olarak kılınır. İşrak namazının kılınması için doğru zaman güneşin doğması ile başlayan 30- 45 dakikadır.
Duha (kuşluk) namazı ise 2, 4, 6, 8, rekat kılınabilir. Duha namazının kılınması için doğru zaman ise; güneşin doğuşundan 45-50 dakika sonrası ile güneşin tam dik olarak geldiği zaman arasıdır.
Bu iki namazda nafiledir. Her ikisi için ayrılan süre biraz kısa olduğundan zamanlamaya dikkat etmekte fayda vardır. Çünkü diğer nafile namazlar gibi işrak namazı kılanlar, bu namazı kuşluk namazından ayrı ve ondan önce kılarlar. Aslında İşrak namazı kılındığı sırada kuşluk namazının vakti de girmiş bulunmaktadır.
İŞRAK NAMAZI NASIL KILINIR?
İşrak Namazı 1. Rekat
- Sübhaneke duası okunur,
- Euzü besmele çekilir ,
- Fatiha Suresi okunur ,
- Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okunur,
- Rükû (3 defa "Sübhane Rabbiyel Azîm",
- Peş peşe 2 secde (Her secdede 3'er defa, "Sübhane Rabbiyel Aliyyil âlâ").
İşrak Vakti Namazı 2. Rekat
- Besmele,
- Fatiha Suresi,
- Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okunur,
- Rükû (3 defa "Sübhane Rabbiyel Azîm"),
- 2 defa Secde (Her secdede 3'er defa "Sübhane Rabbiyel Aliyyil âlâ"),
- Tahiyyata oturulur. Ettehiyyatü, salli ve bârik duaları okunarak önce sağ tarafa, sonra sol tarafa selam verilir.
- Selam verilirken; "esselamü aleyküm ve rahmetullah" denilir.
Kaç rekat Duha namazı kılınacaksa, belirtildiği şekilde ikişer rekat olarak kılınabilir.
Hz. Muhammed Sa.v güneş doğup, kerâhet vakti çıktıktan sonra "Duhâ namazı", sıcaklık artmaya başlayınca da "Evvâbîn namazı" kılmıştır. Bu konuyla ilgili olarak çeşitli hadisler bulunmaktadır. Ancak Hz. Peygamber, devrinde öğleden önce bu namazların dışında "İşrâk namazı" diye bir namaz kılındığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.