Kolon kanseri için bu yönteme dikkat! 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen "Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" basın toplantısında konuşan profesör doktorlar, "Kanser erken evrede tespit edilirse, 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor" açıklamasında bulundu.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde, düzenlenen basın toplantısında kolon kanserinin erken teşhis ile önlenebilir olduğu bildirildi. Bu kanser türünün, beslenme ile ilgili olduğuna dikkat çekildi.
"Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" konulu basın toplantısına Prof. Dr. Zahide Şimşek, Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan, Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, Prof. Dr. Tarkan Karakan, Prof. Dr. Hatice Yasemin Balaban katıldı. Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“ERKEKLERDE 3., KADINLARDA İKİNCİ SIRADA”
Kolon kanseri, dünya genelinde erkeklerde en sık görülen üçüncü, kadınlarda ise ikinci sırada tanı konulan kanser türü olarak dikkat çekiyor. Küresel tahminlere göre, her yıl 1 milyondan fazla kolon kanseri ve yaklaşık 700 bin Rektal (kalın bağırsağın son bölümü) kanser vakası teşhis ediliyor.
"KOLON KANSERİ TEHDİDİ ARTIYOR"
Kolon kanserinin insidans (görülme sıklığı) ve ölüm oranları, coğrafi bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Ürdün Kolon Kanser Araştırma Grubu, son yıllarda ülkede erkeklerde en sık görülen kanser türünün kolon kanser olduğunu bildirdi. Benzer şekilde, ABD ve diğer bazı ülkelerde de KRK yaşının 50'nin altına, hatta 45 yaşa kadar düştüğünü gösteren çalışmalar mevcut. Genç vakalarda ölüm oranının, 55 yaş ve üzeri bireylere göre daha yüksek olduğu gözlemleniyor.
"TÜRKİYE'DE KOLON KANSER VERİLERİ"
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de kolon kanseri erkeklerde yüzde 9.3, kadınlarda yüzde 8.3 oranıyla en sık görülen üçüncü kanser türü. Ancak 70 yaş üzerindeki kadınlarda bu oran yüzde12.6 ile ikinci sıraya yükseliyor. Kolon kanserinin görülme sıklığı, Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa'da yüksek seyrederken, Asya ve Afrika'da daha düşük oranlarda. Bu farkın beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler ve genetik yatkınlıkla ilişkili olduğu düşünülüyor.
"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR!"
Kanser erken evrede tespit edilirse, 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor. Ancak geç teşhis edilen vakalarda bu oran yüzde12'ye kadar düşüyor. Türkiye'de hastaların üçte ikisine ileri evrelerde tanı konulduğu belirtiliyor. Kolon kanseri rektum kanserine göre daha sık görülüyor.
"ÖNLENEBİLİR BİR KANSER, ERKEN TARAMA ŞART"
Kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Son araştırmalar, özellikle genç yetişkinlerde kolon kanseri insidansının arttığını gösteriyor. 50 yaş üzerindeki yetişkinlerde kanserden ölüm oranları düşerken, 50 yaş altındaki bireylerde ise yükseliyor. Kolon kanseri vakalarının yüzde 90'ının, kalın bağırsakta daha önce var olan adenomatöz poliplerden geliştiği biliniyor. Poliplerin kansere dönüşme süreci ortalama 10 yıl sürüyor. Bu nedenle, asemptomatik bireylerde düzenli tarama testleri büyük önem taşıyor.
"KİMLER KOLON KANSERİ İÇİN TARAMA YAPTIRMALI?"
Toplumun yaklaşık yüzde 30'u, kolon kanseri açısından yüksek risk grubunda yer alıyor. Ailesinde kolon kanser öyküsü bulunanlar, geçmişte adenomatöz polip tanısı alanlar, inflamatuar bağırsak hastalığı olan bireyler risk grubunda kabul ediliyor. Asya-Pasifik Kolon Kanser Tarama Komitesi, yaş, cinsiyet, aile hikâyesi ve sigara kullanımı gibi faktörlere dayalı risk puanlaması öneriyor.