Ankara'da halk otobüsleri tarih verdi: "15 Şubat’ta kontak kapatacağız, ABB'den kalıcı çözüm bekliyoruz!"

TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, artan maliyetler nedeniyle 15 Şubat'ta özel halk otobüslerinin kontak kapatacağını duyurdu. Kara, ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden gelir desteği talep ederken, ulaşım ücretlerinde zam yapılması gerektiğini vurguladı.

Ankara'da halk otobüsleri tarih verdi: "15 Şubat’ta kontak kapatacağız, ABB'den kalıcı çözüm bekliyoruz!"

Ankara’da geçtiğimiz haftalarda özel halk otobüslerinin indirimli ve ücretsiz taşımacılıkla ilgili yaşanan sıkıntılar gündemde yerini koruyor. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, bu sorunlara dair çözüm önerilerini ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden beklentilerini Yeni Ankara’ya anlattı.

“15 ŞUBAT’TA KONTAK KAPATACAĞIZ”

Ücretsiz ve indirimli taşımacılıkla ilgili sürecin 1 Şubat’tan 15 Şubat’a ertelendiğini hatırlatan Kara, “Bilindiği üzere, 20 Ocak’ta başlayan süreç, okulların açılmasıyla 1 Şubat’a ertelendi. Sonra, 1 Şubat’ta bürokratlarımızla görüştük ve Mansur Bey, şu anda bir çalışma hazırlığı içerisinde olduğunu söyledi. Biz de bu kararın alınmasını bekliyoruz. Pazartesi günü, 10 Şubat’ta Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplanacak. Eğer burada bir karar alınmazsa, 15 Şubat’ta biz çalışamayıp, kontak kapatacağız. Çünkü vatandaşlarımızla tartışmaktansa, çalışmamak daha mantıklı olacak.” dedi.

“AKARYAKIT GİBİ TEMEL GİDERLER BİLE KARŞILANAMIYOR"

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve geldiği dönemde abonman taşımacılığının başlatıldığını söyleyen Kara, bu uygulamanın, özel halk otobüsleri üzerinde ek bir mali yük oluşturduğunu belirtti. Kara, “Abonman taşımacılığıyla birlikte, toplam yolcunun yüzde 100’ü arasında ücretsiz taşıma yapan bir sistem var. Ayrıca, yüzde 30 civarında abonman yolcu, yüzde 10-15 civarında aktarma, geri kalan kısımda ise tam kart taşıyoruz. Bu durum, otobüs esnaflarının finansal dengesini olumsuz etkiliyor. Akaryakıt gibi temel giderler bile karşılanamıyor.” şeklinde konuştu.

“ÖDEMELER YETERSİZ”

Özel halk otobüslerinin ücretsiz taşımacılık hizmetini sürdürdüğünü ancak devlet tarafından sağlanan gelir desteğinin bu maliyetleri karşılamadığını kaydeden Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özel sektörde kamu hizmeti aracı olarak hizmet veren sadece özel halk otobüsleridir. Hükümetin çıkardığı 22 kalem ücretsiz taşımayı biz sağlıyoruz. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı büyükşehirlerde ayda sadece 6 bin 210 TL ödeme yapıyor. Oysa bu para, yalnızca bir günlük yakıt masrafını karşılıyor.”

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BÜTÇESİNDE AÇIK VAR"

Kara, “Biz, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım zammı talep ediyoruz fakat Mansur Yavaş, ‘Diğer iller önce yapsın, Ankara için erken’ diyor. Yılbaşından önce görüştüğümüzde de gelir desteği için ‘Ödemeyi yapmayacağım demiyorum ama biraz daha zaman verin’ şeklinde bir yanıt aldık. Ancak, esnafımızın dayanacak gücü kalmadı.” diye konuştu. Ayrıca, büyükşehir belediyesinin hesaplarına haciz koyulması nedeniyle bütçede büyük bir açık bulunduğunu söyleyen Kara, belediyenin ekonomik sıkıntılarına da dikkat çekti.

“HÜKÜMET ZAMLARA DEVAM EDERKEN, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZOR DURUMDA"

Özel halk otobüsleri dışında metro ve EGO otobüslerinin de zarar ettiğine dikkat çeken Kara, "Hükümetimiz her şeye yüzde 100- 200 zam yaparken, ABB’nin bu zammı engellemesi imkansız. Büyükşehir şu an sıkıntıda, SSK giderlerinde haciz var. Ayrıca ne suya ne de otobüse zam yapılmadı. Büyükşehir nasıl geçinecek? İlan ve reklamlara zam yok. Bizim halk otobüsleri ayda 50 bin TL zarar ederken, EGO’nun her bir otobüsü 150 bin TL zarar yazıyor." ifadelerine yer verdi.

"BELEDİYEYE BAĞLI OLMASAYDIK, 3 KEZ ZAM YAPMIŞTIK"

Gelir desteklerinin yetersiz olduğunu bildiren Kara, "Gelir destekleri biliyorsunuz, 3 aylık, 5 aylık en fazla bir yıllık alabiliyoruz. Şu an 6 ay gelir desteği alıyoruz. Ama bu destekler bittiği zaman, yine aynı duruma düşüyoruz, zarar etmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla bu konuya kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Bugün belediyeye bağlı olmamış olsaydık, 3 kere zam yapmıştık.” dedi.

“ABB’DEN KALICI ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Türkiye’nin çeşitli illerinde, İstanbul’dan Kütahya’ya, Urfa’dan Bursa’ya kadar birçok şehirde zamların yapılmaya başlandığını söyleyen Kara, "Bizim de esnaflarımız var. Türkiye genelindeki hesaplarımızla acilen bir zam yapılması ya da ABB Meclisi’nden kalıcı bir çözüm bekliyoruz. Özel halk otobüsleri olarak, Ankara halkına hizmet etmek istiyoruz. Mağdur etmek istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Son olarak herhangi bir çözüm üretilmezse, 15 Şubat itibariyle tüm özel halk otobüsleri ve kooperatiflerine bağlı esnafların çalışmama kararı alacaklarını belirten Kara, "Ankara halkının bizi anlayışla karşılayacağını ve kamu taşıma araçlarını tercih edeceğini umuyoruz. Eğer çözüm bulunmazsa, çalışmak imkansız hale gelecek." diyerek sözlerini noktaladı.