AKK ve TİMBİR’den 10 Ocak Gazeteciler Günü paneli: Dijitalleşme ve gazeteciliğin geleceği!
Ankara Kent Konseyi (AKK) Medya Çalışma Grubu ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla önemli bir panel düzenledi. Panelde gazetecilerin sorunları ve dijitalleşen dünyada gazetecilik faaliyetleri konuşuldu.
Ankara Kent Konseyi (AKK) Medya Çalışma Grubu ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla önemli bir panel düzenledi. Panelde, gazetecilerin karşılaştığı zorluklar ve dijitalleşmenin gazetecilik faaliyetlerine etkileri ele alındı.
Panelin açılış konuşmalarını AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve AKK Başkan Yardımcısı TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı. Etkinliğe konuşmacı olarak TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar ve Milliyet Gazetesi Muhabiri Meltem Güneş katıldı.
“EKONOMİYE DÖNÜŞMEYEN ÇABALAR BAŞARI GETİRMEZ”
Açılış konuşmasını yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Her alanda birlik ve bütünlük sağlanmadıkça, başarıya ulaşmamız mümkün değil. Ancak bu çabaları ekonomiye dönüştürmediğimiz sürece ilerleme kaydedemeyiz. Ankara’nın kalbi rüzgârlı sokakta atıyordu ama biz bunu söndürdük.” dedi.
“ANKARA, GÜÇLÜ MEDYA İLE HAK ETTİĞİ YERE ULAŞACAK”
Basının önemine değinen Yılmaz, gazetecilere büyük görev düştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Gazeteciler, gördüklerini ve bildiklerini samimiyetle yazmalı. Şahit oldukları gerçekleri cesurca dile getirmeli. Demokrasi, özgür ve doğru basınla güçlenir. Medya mensuplarının topluma ışık tutan dostlar olduğunu düşünüyorum. Ankara’nın, Türkiye’nin kalbinde güçlü bir medya yapılanmasıyla hak ettiği yere ulaşmasını istiyoruz.”
“BASIN TOPLUMUN AYNASIDIR”
Gazeteciliğin toplumsal önemi ve gazetecilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çeken AKK Başkan Yardımcısı ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Başkanı Dr. Süleyman Basa, “Gazeteciliğin tanımını dahi yapmakta zorlanıyoruz. Ancak bir gerçek var ki, basın yalnızca haber üreten değil, toplumun aynası olan bir yapıdır. Siz gazeteciler, tüm zorluklara rağmen halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlıyorsunuz. Kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal farkındalık yaratmak adına büyük fedakarlıklar yapıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
“BASIN MENSUPLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
Basın mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Basa, birlik ve dayanışmanın önemli olduğunu bildirerek şunları söyledi: “Birlik olamazsak haklarımızı savunamayız. Basın mensuplarının haklarını korumak ve çalışma şartlarını iyileştirmek için gerekli adımların atılması gerektiğini destekliyoruz. Basın, toplumu doğru bilgiyle buluşturarak demokrasinin temel taşını oluşturur.”
Ankara’nın her zaman gazeteciliğin kalbinde yer aldığını belirten Basa, “Ankara, yalnızca başkent değil, medya alanında da değerli çalışmaların yürütüldüğü bir şehir. İstanbul’u besleyen, yetiştiren ve yönlendiren bu şehre duyduğumuz aidiyetle çalışmaya devam edeceğiz. Gazetecilerin topluma katkıları asla göz ardı edilmemeli.” diye aktardı.
“ÖZGÜN İÇERİK ŞART”
Geleneksel medyanın daralan alanlarına dikkat çeken TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, “Gazetecilik bambaşka bir alan. Bağımsız medya olarak YouTube’da daha özgürce içerik üretebilirsiniz. Bu durum televizyonu geride bırakıyor. Ancak bizim de daha özgün ve özel içerikler üretmemiz gerekiyor. İnsanlar, televizyon haberlerini yemek sırasında izlerken sosyal medyada daha çok eğlence ve özel alanlarına yönelik içeriklere yöneliyor.” şeklinde konuştu.
“GAZETECİLİK BİR YAŞAM BİÇİMİDİR”
Gazeteciliğin bir yaşam biçimi olduğuna işaret eden Atik, şu ifadelere yer verdi: “Eğer bu işi sevmiyorsanız, yapmayacaksınız. Gazetecilik emek ve özveri isteyen bir meslek. Vatandaşın sesi olmak her zaman önceliğimizdir. Ankara, bu meslek için önemli bir kaynaktır. Ancak Ankara’da gazetecilik yapmayan biri, gazeteci olduğunu iddia etmemelidir. Çünkü Ankara’daki gazetecilik İstanbul’dan çok daha farklıdır.”
“AJANS HABERCİLİĞİ, ANLIK VE DOĞRU BİLGİYE DAYANIR”
Haberciliğin hız, doğruluk ve koordinasyon gerektiren bir meslek olduğunu vurgulayan Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar, şu ifadeleri kullandı: “Ajans haberciliği anlık bilgiye dayanır. 24 saat boyunca kesintisiz bir şekilde doğru haber üretmek zorundasınız. Yayına çıkan bir haberde geri dönüş yok; hata kabul edilemez. Saha ile sağlam bir koordinasyon kurmanız gerekiyor çünkü bu işte hız her şeydir ve rakiplerinizle yarış halindesiniz.”
Habercilikte uzmanlaşmanın yanı sıra geniş bir bilgi birikimine sahip olmanın gerekliliğine de dikkat çeken Kaçar, şunları ekledi: “Mesleğimizde bir daralma söz konusu. Ancak bu, her alanda bilgi sahibi olmamız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Ajans haberciliği, sadece haber üretmek değil, aynı zamanda doğru ve eksiksiz bilgi sunmaktır.”